RAJADELL – 3 CREUS – COGULLÓ – RAJADELL (15km 750d+)


Una de les coses que més m'agrada d'anar a fer curses és la possibilitat que donen de descobrir noves zones i caminets i corriols desconeguts fins aleshores.

Ara ja fa un any, quan tot just començava a córrer, vaig anar a fer la Arcs de Rajadell i el que em van ensenyar em va enamorar. Les carenes tant de pujada com de baixada, aquí al costat, per corriols,... Tenia clar que hi tornaria... i bé que hi he tornat. I m'hi he anat entretenint per seguir buscant altres recorreguts igualment d'interessants, espero.


El recorregut que descric a continuació busca les carenes i els turons / cims importants de la zona passant per corriols bastat marcats i evidents. És una ruta amb molta vista de la zona i bastant ràpida de fer ja que no presenta desnivells massa forts, exceptuant dos petits trams.

Comencem al pàrquing del poble vell de Rajadell. Si hem de carregar aigua haurem d'anar a la plaça del poble on hi ha una font. Un cop ja llestos, des del pàrquing, marxarem en direcció a l'est per una lleugera pujada que sembla que ens porti a dins d'una casa. Ja veurem, a mà dreta, un petit corriol poc marcat al principi que es va enfilant cap al turó des d'on, sobre unes roques, podem veure una bona vista del poble vell.


Anirem seguint el corriol sempre amunt i recte anant en direcció a l'est. El corriol és molt evident i està molt marcat. Trobarem alguns corriols que es creuen i separen però els ignorem i sempre seguim pel principal i més evident, paral·lel a la carretera que puja cap a la casa de Can Massana, el nostre primer destí.


El corriol va pujant sense grans desnivells tot i que trobarem alguna pujada un xic dreta que ja ens farà bufar. Arribant a Can Massana ens trobarem amb pista, molt poca, prop d'un gran dipòsit.

La seguirem sense perdre alçada fins a arribar a un revolt molt marcat cap a l'esquerre, d'on marxa un corriol / trialera a la dreta. Anirem a parar una mica més amunt a una altra pista que seguim a l'esquerre. Uns 200m més endavant en un altre revolt trobarem unes fites que marquen un corriol que va per la banda est de la carena (ens tocarà el sol i no passarem fred).

El corriol va mantenint l'alçada mentre ens mostra unes bones vistes del pla de Bages, el pla de Fontanelles més aprop, la carena del Gallicanta amb la Pòpia del Montgròs al final (ruta per on va la Punk Trail Nocturna de Salelles) i amb la sempre impressionant muntanya màgica de Montserrat al fons.


En un dia clar, les vistes que tindrem durant tota la ruta fan la delícia dels amants de la muntanya i de tots aquells que quan veuen una muntanya ja se'ls activen els somnis de conèixer i noves idees per dur a terme.

El corriol s'acaba en un camp. Seguim pel lateral fins arribar a una pista. L'haurem de seguir una estoneta fins aconseguir arribar a dalt de la carena (500m) al costat d'un camp.

Un cop a la carena caldrà anar en compte per veure un corriol a l'esquerre (sud) que ja s'enfila directe fins al vèrtex de la carena. A partir d'aquí ja no hi ha pèrdua perquè sempre hem d'anar seguint la carena.

El corriol va fent alguna pujada dreta seguit d'una zona més plana que permet recuperar l'alè als que anem faltats. Així, quasi bé sense adonar-nos-en i mentre gaudim de les vistes que tenim als dos vessants arribarem a xocar amb el cim del Tres Creus (altitud), on hi ha...3 creus!!


Hem assolit el primer objectiu del dia i tenim a davant el segon i últim; el Cogulló de Can Torre. Cap allà per un corriol que ens fa perdre alçada de forma ràpida. El camí és evident si anem seguint sempre el que va resseguint la carena.


Per arribar al Cogulló haurem de recuperar l'alçada perduda...i una mica més. I es fa per un corriol que puja ben dret. És poca estona i no tardarem en arribar al cim on hi ha un lloc de guaita i una rosa de vents on podem entretenir-nos a conèixer el que la vista ens ofereix (fa falta bona vista per poder llegir bé la placa).


Un cop contemplada la vista i recuperat l'alè marxem en direcció a l'oest seguint el recorregut del PR com ens marca el pal indicatiu que veurem. La baixada que farem és, al meu entendre, una de les més maques que tenim per la zona. Ràpida però amb les seves trampes. Vigileu no us emocioneu massa i acabeu malament la matinal.


Arribarem a la pista que ens portaria a Rajadell però l'anirem retallant agafant corriols que ens permeten evitar-la. Primer un corriol a mà esquerre que puja al turonet. Hi podem anar o seguir per la pista ja que tan sols ens estalviem uns 100m de pista i potser ja les forces van justes...

Allà on es troba amb la pista, ben bé davant, marxa un corriol avall. Anirem a parar quasi bé a dins d'un camp. A la dreta segueix. I, ULL,... immediatament a l'esquerre (aquest és el lloc on és més fàcil perdre's). Arribarem a un dipòsit. A l'altra banda en marxa un corriol poc marcat enmig d'unes pedres. L'agafem. Anirem seguint el corriol poc trepitjat i amb branques que va rodejant camps fins que al final tornem a trobar-nos la pista.

Un xic més endavant trobem un corriol a la dreta. Cap allà. I tornem a anar a parar a la pista. Davant mateix i a la seva banda esquerre ens en marxa un altre que empalmem per retallar pista.

Cap allà i tot baixada avall fins que arribarem a la riera, normalment sense aigua. A l'esquerre i agafem la pista a la dreta. Veurem un indicador que marca les Casetes de Rajadell. Cap allà. Passem pel costat d'uns contenidors i arribem a una carretera asfaltada. La creuem i cap a la pista de grava de l'esquerre. A 50m trobarem (atenció que costa de veure) un corriol amb una fita a l'esquerre. Alehop. Seguim corriol fins que trobem una pista. La seguim amunt tot acostant-nos a una casa. Quasi bé ja arribant-hi a l'esquerre marxa un corriol que, tot resseguint la banda obaga del final de la carena ens anirà acostant altre cop a Rajadell. És una zona humida amb una vegetació completament diferent. Un final de festa diferent. Arribem a un camp d'on en marxa el corriol a l'esquerre. Passarem alguna font i possiblement alguna zona on, després de moure'ns tota l'estona per secà, farà que arribem amb els peus molls i enfangats.


Si no ens hem perdut arribarem a la pista del final del pàrquing de Rajadell. Si estem perduts...ens haurem de trobar primer abans de tenir l'opció de poder acabar la sortida al bar de Rajadell tot fent un beure.



Fa uns dies un company va anar a fer la ruta i la va gravar amb una d'aquestes càmeres modernes... no va quedar gens malament... (veure vídeo)

Comentaris

Entrades populars